GDQ (the Group Development Questionnaire) är en forskningsbaserad enkät som bygger på Susan Wheelans modell the Integrated Model of Group Development (IMGD).
GDQ mäter grupputveckling och effektivitet. IMGD-modellen beskriver team som en social enhet som utvecklas genom fyra distinkta stadier i en förutsägbar ordning. Det fjärde stadiet är ett stadium av hög produktivitet och effektivitet. Effektivitet kan definieras som ett teams förmåga att producera något av hög kvalitet och relevans för sina intressenter, att vara en hälsosam och stimulerande arbetsmiljö för sina medlemmar samt att anpassa sig och vara motståndskraftigt i omständigheter präglade av förändring och/eller utmaning.
GDQ-enkäten
GDQ-enkäten används för att kartlägga ett teams utvecklingsstadium, styrkor och områden för utveckling. Underlaget används för analys av grupprocesser i syfte att utforma anpassade interventioner. Resultatet av kartläggningen presenteras i en redigerbar rapport. I rapporten framgår teamets utveckling jämfört med normdata.
GDQ mäter grupputveckling genom att använda fyra skalor. Varje skala representerar en av utvecklingsstadierna i IMGD. Stadierna och skalorna benämns Tillhörighet och trygghet, Opposition och konflikt, Tillit och struktur samt Arbete och produktivitet.
Vad innehåller GDQ-rapporten?
- Teori: En kort beskrivning av IMGD med fokus på dess fyra stadier. Genomsnittliga GDQ-profiler för respektive stadium samt forskningsstöd för modellen och GDQ
- Teamets profil: Du kommer att se din grupps poäng för varje skala samt produktivitetsmått, effektivitetskvot, spridning och spridningens storlek för respektive skala.
- Stadiediagnos: Gruppens utvecklingsstadium bestäms utifrån alla fyra skalpoäng. Rapporten visar vilken/vilka stadier resultaten indikerar att din grupp befinner sig i.
- Skalpoäng i relation till normdata : Skalpoängen presenteras i relation till vald norm, i vilken ingår ett stort antal arbetsgrupper och team.
- Produktivitetsmått och effektivitetskvot i förhållande till normdata : Produktivitetsmåttet är baserat på medlemmarnas skattning av hur produktivt de upplever teamet vara. Effektivitetskvoten är baserad på skala 4.
- Subskaleanalys: Vissa områden i GDQ har skattats som typiska för teamet av majoriteten av medlemmarna. Detta kan indikera att dessa områden behöver mer fokus. Du hittar information om dessa items i rapporten.
- Medelvärden för påståenden : Medelvärdet för alla items är presenterade i subskaleanalysen.
- Interventionsmall: Du kan använda föreslagen interventionsmall som utgångspunkt för en beteendeanalys baserad på valda fokusområden.
- Subgruppsanalys: Om det förekommer stora skillnader mellan hur medlemmar i teamet skattar påståenden på en eller fler av skalorna, så kan det betyda att det finns subgrupper i teamet vilka skiljer sig åt i sin syn på teamets utveckling och effektivitet. Du hittar information i rapporten om huruvida sådana subgrupper förekommer samt på vilket sätt deras syn på gruppen skiljer sig åt.
Svar på öppna frågor: I rapporten presenteras fritextsvar som fångar upp teamets uttalade mål, styrkor och svagheter samt medlemmarnas utvecklingsförslag.